Skip to main content
Curious Monday - Normpsykologen, Lina Bodestad

Vad är du stolt över? Curious Monday vecka 4

Söndag kväll efter en intensiv och härlig vecka som bjöd på mycket pepp och inspiration det här inför året. Två resor till Stockholm och en tripp till Varberg. Föreläsning om #metoo och certifiering av totalt sex nya normingenjörer via Add Gender. Ingen dålig vecka, må jag säga! Och nu sitter jag här på söndagskvällen framför datorn och tänker: ”fasen vad jag är stolt över vad jag gjort den här veckan!”

Stolt och nöjd? Får Duktiga Flickor verkligen vara det?

Jag har alltid haft höga krav på mig själv. Betydligt högre krav än vad jag haft, och har, på andra människor runt omkring mig. Och det här är en extremt vanlig åkomma hos oss Duktiga Flickor. Vi som alltid har lite kvar att göra, lite mer att fixa, något mål kvar att nå innan vi kan pusta ut. Och så pustar vi ut i två minuter, innan det är dags att resa sig ur soffan igen och fortsätta prestera. Känner du igen dig?

Får man verkligen vara stolt och nöjd, när det alltid finns så himla mycket kvar att göra? Ja, självklart får man det! Saken är bara den att vi Duktiga Flickor (av alla kön) inte fått träna oss så mycket i det, eftersom vi blivit drillade i att det är fokus på prestation som gäller – hela tiden. Denna veckan tänkte jag därför välja ett beteendeexperiment som tar fajten med just den här tendensen att aldrig vara nöjd eller stolt.

Veckans utmaning för Curious Monday

Den här veckan tänker jag, varje kväll, skriva ner något jag gjort under dagen som jag är stolt över. Helt skamlöst. (Eller, ja, jag kommer säkert att känna en viss skam när jag skriver ner det, men det är just därför som beteendeexperiment behövs). Och i slutet av veckan redovisar jag vad jag skrivit här på bloggen.

Vill du också vara med får du gärna kommentera här nedanför. Du får också gärna gå med i min grupp Vet Ditt Värde på Facebook, om du inte redan är medlem där. I gruppen kör vi Curious Monday varje måndag, vilket betyder att jag kör igång ett beteendeexperiment för veckan och alla som vill får haka på och berätta om hur det går.

Nu rockar vi den här veckan hörru!

//Lina

PS. Vill du få bukt med ditt Duktig Flicka-syndrom (oavsett ditt kön) och känner att du behöver lite guidning? Kontakta mig så tar vi en kopp kaffe över Skype eller IRL och pratar om det!

Gillar du det jag skriver? Prenumerera på mina inlägg!Lina Bodestad

Jag är en nyfiken psykolog i Göteborg som hjälper människor att utmana normer och främja hälsa, lärande och utveckling. Det gör jag genom föreläsningar och workshops, processledning och skräddarsydda utvecklingsinsatser. Nyfiken? Kontakta mig så pratar vi lite mer!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *