Skip to main content
Self-love Friday - Normpsykologen, Lina Bodestad Göteborg

Sluta unna dig! Self-love Friday vecka 3

Friday Feeling! Idag sitter jag på tåget till Stockholm för andra gången den här veckan. I helgen blir det planeringsträff inför 2018 med de andra normingenjörerna på Add Gender. Den här veckan har vi dessutom fått nöjet att certifiera sex nya normingenjörer som gick kursen i höstas, så himla roligt att ha fått vara med på det!

Fredagar kommer framöver att vara Self-Love Friday här på bloggen och i min grupp Vet Ditt Värde på Facebook (gå gärna med där!). På Self-Love Friday kommer jag att dela med mig av tips på hur du kan göra för att ta hand om dig själv, vara lite snällare mot dig själv och bara ge dig själv ett välbehövligt break ibland. Självomhändertagande – dagens ord att lägga till i din egen ordlista!

Sluta unna dig! Veckans tips för Self-love Friday

När det är fredag och helg är vi många som tänker att vi äntligen ska ”unna oss” ditten och datten. Lite glass, ett glas vin eller en välbehövlig stund i soffan eller favoritfåtöljen. Och, missförstå mig rätt, jag menar absolut att du ska ta det där som du är sugen på, behöver eller har längtat efter hela veckan.

Men.

Jag menar att du inte ska kalla det för att du ”unnar dig”.

För tänk efter. När unnar vi oss saker? Oftast efter att vi gjort någon tråkig eller slitsam motprestation. ”Jag unnar mig lite glass nu när jag varit på gymmet varje dag hela veckan”. ”Jag unnar mig en stund på soffan nu när jag skottat snön från hela garageuppfarten”. Och så vidare.

Och vilka är det oftast som unnar sig? Jo, det är framför allt kvinnor. För det finns en djupt rotad föreställning på många håll om att kvinnors njutning och kvinnors behov är villkorade. Att de bara får tillfredsställas om en motprestation görs först, eller om också andra får ta del av det goda. Att bara njuta, för sig själv och utan motprestation och utan att se till att andra får ta del, är ovant för många kvinnor. För mig också, kan jag säga. Men jag jobbar på att leva rollen som livsnjutare utan dåligt samvete och, som med allt, man blir bättre med träning!

Så, mitt råd idag på Self-love Friday är att sluta unna dig. Ta det du vill ha, det du behöver, och njut. Du är värd det, utan motprestation. Du är värd det du behöver, bara för att du är du.

Ha en härlig fredag och Vet Ditt Värde!

//Lina

PS. Vill du ha hjälp eller bolla tankar kring hur du kan bli bättre på att ta hand om dig själv? Kontakta mig så tar vi ett möte eller telefonsamtal och utforskar möjligheter tillsammans! DS.

 

Sluta unna dig! Lina Bodestad - Normpsykologen

Gillar du det jag skriver? Prenumerera på mina inlägg!Lina Bodestad

Jag är en nyfiken psykolog i Göteborg som hjälper människor att utmana normer och främja hälsa, lärande och utveckling. Det gör jag genom föreläsningar och workshops, processledning och skräddarsydda utvecklingsinsatser. Nyfiken? Kontakta mig så pratar vi lite mer!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *