Självledarskap: 5 saker vi företagare ofta missar

Självledarskap: 5 saker vi företagare ofta missar

Självledarskap: 5 saker vi företagare ofta missar

Leker du ibland med tanken på att lämna ekorrhjulet, blir din egen chef och starta ditt eget företag? Eller har du kanske redan gjort slag i saken och blivit egenföretagare? Att få hjälp med praktiska bitar, som att registrera bolag, skriva affärsplan och göra en budget, är ofta inte så svårt. Men – vem hjälper mig med allt det psykologiska? Vem är jag som företagare – är jag ens en företagare? Vad betyder självledarskap för mig? Hur är man sin egen chef, egentligen? Och vilka vanliga missar bör jag undvika?

Sedan 2015 har jag i gradvis ökande utsträckning gått från en traditionell anställning, till att vara egenföretagare på heltid. Och längs resan har jag självklart lärt mig massor av nya saker. Framför allt om mig själv.

Idag listar jag 5 aspekter av självledarskap, som jag märkt att vi diskuterar alldeles för sällan när det gäller företagande och entreprenörskap.

Självledarskap handlar främst om att välja bort

Detta är kanske den största – och svåraste – lärdomen jag gjort hittills som entreprenör. Att starta eget är nämligen som att sugas in i en virvelvind av möjligheter. Människor. Luncher. Nätverksträffar. Samarbeten. Allt låter kul. Allt låter som en möjlighet. Allt får det att pirra i magen.

Just därför tycker jag personligen att det är så svårt att välja bort. Att säga nej. Avböja. Släcka någon annans förhoppning. Men det är nödvändigt om du ska komma någon vart. Nej är det svåraste och viktigaste ordet att lära dig.

Jag har tidigare pratat flera gånger om det här med att ta ett tydligt varför. Att veta sitt syfte. Gör bara saker som för dig närmare det syftet. Det är inte lätt – men det är värt det.

”Find what makes your heart sing – and say no to everything that isn’t that”.

Normer, regler och ”måsten” kan begränsa dig

Detta var en annan aspekt jag fick börja tackla i början av min företagar-resa. Vi har ju nämligen, så länge vi kan minnas, blivit drillade i att man ska arbeta. Hårt, mycket och länge. Att man ska vara produktiv och nyttig och duktig.

Läs mer: Då slutade jag vara en duktig flicka

Men – vilket vi återkommer till i nästa punkt – det här med att ”arbeta” är vid närmare granskning faktiskt något ganska luddigt och subjektivt. Det är lätt att ha en bild av att arbete är något man gör, aktivt, åtta timmar om dagen. Gör man det så är man produktiv. Gör man något annat än det, är man lat, eller slösar med tiden, eller är – Gud förbjude – ofokuserad.

En viktig del av ditt självledarskap som egenföretagare, är alltså att våga utmana många av dessa begränsande normer. Vilka tider passar det mig att jobba? Ska jag kanske välja att träna på förmiddagen, när jag ändå inte verkar få något vettigt gjort innan klockan elva? Är tiden mellan 21 och 23 på kvällen min allra bästa sweet spot för att jobba? Och om jag jobbar då, får jag ta sovmorgon dagen efter?

Ett boktips är den fantastiska boken ReWork av Jason Fried, som ställer många av våra gamla myter och dogmer kring arbete på ända.

Självledarskap handlar om att omdefiniera ”arbete”

Som vi nuddade vid här ovan – att vara sin egen chef i det tjugoförsta århundradet, innebär att ifrågasätta vad som egentligen menas med ”arbete”. Är det att vara aktiv, att producera, att sitta framför en dator? Eller kan skogspromenaden, duschen eller tuppluren, då jag kanske får mitt allra viktigaste aha-moment, också vara en del av ”arbetsdagen”?

Hur en arbetsdag kan se ut för just dig, och vad just du klassar som arbete (som i ”aktiviteter som för dig närmare ditt syfte och mål”), är viktiga saker att reflektera över när du skapar ditt eget arbetsliv. Fall inte i fällan att bara skapa dig ett nytt ekorrhjul…det behöver inte vara så!

Tidsoptimist? Tänk att ”månad” är det nya ”vecka”

Även detta är en lärdom jag fått göra under mina första år som egenföretagare: tiden räcker inte ens i närheten till allt som låter kul, spännande och intressant, hur mycket du än jobbar. För mig är ”månad” det nya ”vecka”. En månad går nu lika fort som en vecka gick förr, när jag var kommunalarbetare i en annan tid.

Och ju mer vi kan vara realistiska kring vad som faktiskt är rimligt att inrymma under en dag, en vecka, en månad eller ett år, desto bättre blir vi på att hitta en rytm som blir hållbar i längden. För kom ihåg – arbetslivet är inte ett sprinterlopp, det är ett marathon.

Utforska ditt förhållande till kontroll

Den femte och sista aspekten av självledarskap för egenföretagare, som vi pratar alldeles för lite om, är det här med kontroll. Handen upp om du identifierar dig som en person med kontrollbehov? Det gör dem allra flesta av oss, mer eller mindre.

Men kontroll är som bekant ett tveeggat svärd. Om något ligger innanför min kontroll, är det ju min förtjänst om det går bra – men också mitt fel om det går dåligt. Och tvärtom: om det mesta verkar ligga utanför min egen kontroll, kan jag skylla på yttre omständigheter när det går dåligt. Men då kan jag inte heller ta cred när det går bra.

Den bästa kombon enligt forskningen? Du gissade rätt – att ta åt sig äran för sina framgångar, och skylla sina misslyckanden på yttre omständigheter, åtminstone delvis…

Vilket förhållande har du själv till kontroll och självledarskap? Kommentera gärna här nedan eller skriv till mig på Facebook eller LinkedIn! –Lina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.