Prioritera som en krogrecensent? 4 sätt att sänka din stress

Prioritera som en krogrecensent? 4 sätt att sänka din stress

Prioritera som en krogrecensent - Normpsykologen, Lina Bodestad, Göteborg

Är du egenföretagare och har en hjärna som alltid kryllar av idéer? Den ena mer spännande, kittlande och intressant än den andra. Eller är du en föreningsmänniska, som har kalendern fylld av roliga och intressanta events, möten och aktiviteter tillsammans med vänner som delar dina intressen? Eller kanske är du, som jag, en riktig foodie, som älskar att upptäcka nya och spännande restauranger? Oavsett vilken grupp du känner igen dig i, finns en gemensam nämnare: det finns ett enkelt trick för att prioritera vad som ger bäst utdelning.

Detta inlägg har jag tidigare gästbloggat med, på bloggen Ett Gott Arbetsliv >>>

Prioritera är pest? Stress, prioritering och det svåra i att göra “det viktigaste först”

För något år sedan blev jag kontaktad av en ideell förening som ville ha en serie workshops kring att hantera stress. Perfekt!, sa jag, och skapade ett upplägg för dem med övningar och reflektionsfrågor varvat med matnyttiga tips och fakta om stress. Ett avsnitt av workshopen handlade om att prioritera. Något som kan se enkelt ut på pappret – “gör det viktigaste först!” – men som blir betydligt svårare i praktiken.

För vad är egentligen viktigast, av alla de sjuttioelva stora och så saker vi ständigt har på vår att-göra-lista? Utifrån vilket synsätt? Vem omkring oss blir mest glad, besviken eller lättad om vi gör en viss insats?

För att göra detta abstrakta dilemma mer konkret, kan du tänka som en krogrecensent. Låter det märkligt? Låt mig förklara hur jag tänker.

Prioritera och sortera med hjälp av 4 smarta rutor

Jag ska vara ärlig: jag är en riktig sucker för fyrfältsmodeller. Varför? För att de på ett enkelt och visuellt sätt låter mig sortera tankar och idéer som annars hade varit en enda stor röra. En modell jag gillar när det kommer till att prioritera, är att gruppera saker utifrån två dimensioner: hög eller låg insats, och hög eller låg vinst.

Insats och vinst är vida begrepp i det här sammanhanget. Vad är insatsen i tid, pengar, energi, engagemang? Och vad är vinsten i pengar, energi, anseende, relationer?

Den här enkla modellen ger fyra möjliga prioriteringar, A till D, där A ger bäst värde och D ger sämst värde för insatsen:

Prioritera som en investerare - Normpsykologen, Lina Bodestad, Göteborg

För att illustrera, kommer jag nu att använda metaforen av en krogrecensent. Men du kan självklart koppla samma principer till ditt privatliv, ditt jobb, dina relationer eller dina ekonomiska investeringar – principerna är desamma.

Prioritera först: A, hål-i-väggen-haket

Högst upp på listan hittar vi det där ”hål-i-väggen-haket” som alla krogrecensenter och foodies drömmer om. Stället som nästan ingen hört talas om, med ödmjuk och spartansk inredning och lågmäld personal – men där maten knockar dig av stolen med sina komplexa och ljuvliga smaker. ”Mycket pang för pengarna”, som en kollega till mig brukar säga.

Hålet-i-väggen-stället ger stor vinst för en liten insats, eller en stor matupplevelse för en liten peng. På samma sätt är det uppgifter av den här typen – sådant som går fort och enkelt och kan ge en stor utdelning – som vi bör prioritera högst.

Prioritera sedan: B, fina lyxkrogen

På andra plats hittar vi lyxkrogen. Om du, liksom jag, är något av en matnörd, är du ibland villig att unna dig en dyrare middag eftersom du vet att du (förhoppningsvis!) kommer att få en otrolig, oförglömlig matupplevelse för pengarna. Vi köper något dyrt, men anser att det vi får för pengarna är värt den högre insatsen.

Vad gäller sakerna på att-göra-listan finns här saker som kanske är större och mer omfattande arbetsinsatser som behöver brytas ner i mindre steg, men som kan ge en stor utdelning längre fram som belöning för allt slit. Att anordna en stor fest, konferens eller tillställning kräver mycket förarbete, jobb och planering. Men det betalar sig mångfalt när du väl står där och hälsar gäster eller besökare välkomna och ser magiska saker hända mitt framför dina ögon.

Prioritera lägre: C, halvtrista hamburgerhaket

På tredje plats finns hamburger-haket, snabbmatsrestaurangen där du för en billig peng får enkel mat utan överraskningar eller wow-faktor. Hit går vi när två hungriga gnälliga barn som bråkar i baksätet börjar gå oss på nerverna och vi behöver näring utan krusiduller, nu på stört. Vi vet att vi inte får gourmetmat, men vi betalar inte heller många kronor.

På att-göra-listan kan detta vara rutinuppgifter som går fort och lätt men inte ger någon större utdelning, åtminstone i stunden. Att borsta tänderna, fylla skrivaren med papper eller köpa nya post-it-lappar är exempel på sådana rutinuppgifter.

Prioritera bort: D, överpris på snobbiga hype-krogen

På fjärde och sista plats hamnar sådant som kostar mer än det smakar, snobbiga krogar som kanske hypats av någon halvt partisk krogrecensent, men där personalen är snorkig, maten tråkig, servicen långsam och trivselfaktorn låg. Det är från sådana krogar vi går besvikna, kanske till och med förbannade, och skriver sura inlägg på Facebook eller TripAdvisor. “Gå inte hit, personalen är sur och oxfilén torr som en skosula!”

På din att-göra-lista finns det säkerligen också sådana här saker. Sådant som du vet kommer att kosta dig energi, tid, pengar eller någon annan resurs, utan att ge ens i närheten av lika mycket tillbaka.

Här är prioriteringen lätt: stryk dem.

Praktisk övning

Ta fram din att-göra-lista, eller påbörja en ny om du inte har någon. Skriv ner åtminstone 4-5 saker som du behöver göra de närmaste dagarna, som att handla mat, fixa något på jobbet eller ringa ett viktigt samtal. Markera sedan med A-D, utifrån restaurangmetaforen ovan, vad som ger mest (och minst) utdelning i förhållande till insatsen.

Får du några D:n, det vill säga något som inte är värt insatsen alls? Då är det det läge att stryka de sakerna från listan helt och hållet…

Behöver du ett bollplank i att prioritera och hitta din väg framåt bland alla idéer? Kolla in min tjänst Roadmap to Awesometown eller kontakta mig så pratar vi mer om det!

–Lina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.