Duktiga flickors guide till att prioritera smartare – del 2

Duktiga flickors guide till att prioritera smartare – del 2

I del 1 av Duktiga flickors guide till att prioritera smartare, övade vi på att kartlägga för vems skull vi gör saker. Nu går vi vidare till del 2 som handlar om att faktiskt lägga din energi och kraft på rätt ställen.

Det andra steget i Duktiga flickors guide till att prioritera smartare, handlar om hur jag prioriterar. Det är dags att se över om jag faktiskt fokuserar och lägger min dyrbara tid och energi på rätt saker. Den här delen gör vi genom att plocka fram ett nytt papper och skriva ner tio saker från att-göra-listan igen.

  1. Skriv ner tio saker du har på din att-göra-lista just nu, stora som små, privata eller jobbrelaterade. Använd gärna samma tio saker som i del 1 av övningen.
  2. Dela in ett papper i en fyrfälts-matris med fyra rutor (liten/stor insats och liten/stor vinst, som på bilden nedan).
  3. Fördela dina tio att-göra-saker i de fyra rutorna.

Prioritera som en investerare - Normpsykologen, Lina Bodestad, Göteborg

Tips: Gör övningen smidigare genom att ladda ner en snygg (och gratis) printable här

Titta nu på hur uppgifterna har fördelat sig. Vad får du för reflektioner? Finns det någon ruta som har fler eller färre saker än de andra?

Tanken är förstås att du ska lägga så mycket som möjligt i de två översta rutorna – fokusera på sådant som ger en stor vinst eller utdelning.

Är det värt det? Prioritera smartare mellan insats och vinst

Insatsen är vad det kostar dig att göra något. Det måste inte alls ha med pengar att göra, utan kan handla om din tid, energi, oro, nervositet, kraft eller ork.

Vinst är det du får i gengäld. Vinst handlar givetvis inte (enbart) om pengar, utan om andra fördelar, som förbättrade relationer, roliga aktiviteter eller mer tid till sådant du värdesätter.

Kort sagt, är insatsen värd priset? De saker som hamnar i ruta D nere till höger – stor insats, liten vinst – bör du stryka helt och hållet. Där hamnar nämligen allt som inte är värt sin insats, i relation till vad du får i gengäld.

Läs mer: Beat generosity burnout – Harvard Business Review

Lätt att säga, svårare att göra, förstås. Men en viktig fingervisning om vad som bör ha hög och vad som bör ha låg prio – eller ingen prio alls.

Känner du nu att du skulle behöva lite guidning i prioriterings-djungeln? Kontakta mig så pratar vi mer och ser hur jag kan hjälpa dig vidare.

–Lina

 

2 Responses

  1. […] Jag tänkte ta med dig på en praktisk övning som jag brukar göra när jag håller föreläsningar om stress och stresshantering. Övningen består av två delar och handlar om att se över sina prioriteringar utifrån två olika perspektiv. Den första delen beskrivs i det här inlägget och den andra i del 2 som du hittar här. […]

  2. […] Du måste börja med att rensa listan först. Hos Normpsykologen Lina Bodestad hittar du ett par övningar som kan hjälpa dig att göra det. Börja gärna med att analysera vems måste har du på din att göra lista i ”Duktiga flickors guide till att prioritera smartare, del 1” . Gå därefter till att lära dig lägga tid och energi på rätt saker i ”Duktiga flickors guide till att prioritera smartare, del 2” […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.