Egenföretagare? Sluta genast göra dessa 6 saker

Egenföretagare? Sluta genast göra dessa 6 saker

Egenföretagare? Sluta genast göra dessa 6 saker - Normpsykologen Lina Bodestad

Hösten 2015 var jag höggravid med mitt barn. Jag visste att mitt liv skulle ställas på ända någon gång i slutet av september. Länge hade jag även gått och drömt om att bli egenföretagare. Att få äga min egen tid och följa mina egna idéer, infall och övertygelser.

Och först tänkte jag: ”nu när jag ska bli förälder är det säkert en jättedåligt tidpunkt att starta företag.”

Men sedan slog det mig: ”det kommer sannolikt alltid att vara en jättedålig tidpunkt för att starta eget företag. Så jag kan lika väl slå till nu, som någon annan gång.”

Sagt och gjort, hösten 2015 föddes både mitt barn och mitt företag. (Min ”tredje bebis”, debutboken om normutmanande föräldraskap, föddes först tre år senare).

Och sedan dess har jag i olika sammanhang mött en uppsjö av smarta, ambitiösa, självbetvivlande, kompetenta, hjärtat-i-halsgropen-rädda, varför-gör-jag-det-här-undrande, jag-är-f*n-bäst-konstaterande personer. Personer som går igenom samma berg-och-dalbane-känslor som jag, varje dag.

Här är sex saker som återkommer i samtal oss egenföretagare emellan. Saker som vi alla bör hjälpas åt att sluta med, nu direkt

Jobba gratis

Jag erkänner, jag erkänner. Trots att jag nu haft företag i snart fyra år, händer det fortfarande någon enstaka gång att jag gör en kortare föreläsning eller insats helt gratis. För att jag har ett skäl till det, ett skäl som är rimligt för mig.

Folk kommer att be dig att göra saker gratis hela tiden – särskilt om du är kvinna – och förvänta sig att du ska vara tacksam för erbjudandet. ”Det är bra publicitet! Du kommer att kunna nätverka! Du kan använda det på ditt CV!”. Och så vidare.

Men nej. De allra flesta gånger kommer gratis-gig inte att leda till något annat än att du önskar att du fick tillbaka några timmar av ditt liv. Timmar som du skänkt bort till någon som inte sett ditt riktiga värde.

Pruta på dig själv

Detta hänger ihop med föregående fråga – att jobba gratis, eller till låg ersättning. Och mitt råd är detsamma: gör lågbetalda uppdrag någon gång ibland, när det känns rätt och rimligt för dig.

Men förvänta dig inte att det kommer att leda till ”större och bättre betalda uppdrag längre fram”. Varför skulle någon helt plötsligt betala mer för något de får för en låg kostnad? Skulle du själv göra det, helt ärligt?

Det gäller även när du skriver offerter. Som nystartad företagare kan det kännas svårt att veta värdet av sina tjänster. Kommer man (som jag) från offentlig verksamhet, kan även små summor kännas hisnande att skriva ut på pränt. ”Kan jag verkligen begära så mycket? För det lilla?

Och så prutar du på dig själv, och ger din potentiella kund en ”rabatt” som varken är efterfrågad eller befogad. Utrymme att ge rabatt är jättebra att ha – men först efter att kunden fått ta ställning till ditt verkliga pris.

Tänka timpris istället för värde

En annan vanlig konversation jag har med andra egenföretagare. Framför allt med kvinnor, som på grund av tusen skäl, normer och förväntningar ofta inte är lika benägna att ta för sig och begära skälig ersättning för sitt arbete. Om du tidigare varit anställd och nu ska köra eget, är det en vanlig fälla att försöka räkna om alla dina tjänster till timmar. Och sedan, i värsta fall, översätta detta tillbaka till en månadslön.

Ja, du kan tjäna 10,000 SEK (eller mer) på en föreläsning på en timme. Men det betyder inte automatiskt att du får 1,6 miljoner i månadslön. Sannolikt gör du nämligen inte 8 sådana föreläsningar per dag, 5 dagar i veckan, månaden runt. Kanske gör du bara en sådan timme på en hel vecka. Eller på två veckor.

Men det handlar inte bara om att tänka kring ”debiterbar tid”. Dina kunder betalar dig nämligen inte för din tid. De betalar dig för den förändring som du kommer att hjälpa dem att åstadkomma med din tjänst.

Att förstå eller lära sig något nytt, som i sin tur påverkar deras prestationer och produktivitet på ett positivt sätt. Den förändringen kan ha ett långt större värde än de tusenlappar det kostar att ta in din expertis.

Tvinga in dig i förlegade normer och föreställningar om egenföretagare

När du först startar eget, kan det kännas väldigt ovant i början. Särskilt om du kommer från en anställning i en traditionell organisation (som jag gjorde). Din vardag kan färgas av väldigt många förväntningar – både från andra och från dig själv – på vad du ”borde” göra om dagarna. Normen säger att egenföretagare jobbar jämt, alltid är i sälj-mode, och offrar både nattsömn och hälsa för att klara sig. Och så vidare, och så vidare.

Men vet du vad? Det finns många gamla sanningar om att vara företagare som du blankt kan strunta i. Istället har du en unik möjlighet att forma den arbetsdag, det arbetsliv, som du tror på. Som faktiskt funkar – i längden – för dig. Som är hållbart på riktigt.

Jag rekommenderar alla egenföretagare att snarast plocka upp ett ex av boken ReWork, läsa den. Och därefter släppa massor av de gamla ”sanningar” och ”måsten” som omgärdar myten av livet som egenföretagare.

Vänta på ”det rätta läget” att bli egenföretagare

Precis som jag antydde i inledningen: det finns aldrig ett jättebra läge att starta eget. Du kommer alltid att kunna hitta en ursäkt. ”Bara barnet börjar skolan, bara jag gör klart det här projektet på jobbet, bara min partner kommer igång med sitt nya jobb”.

Det är, ärligt talat, alltid ungefär lika dålig tajming. Idag är med andra ord en lika dålig – eller, för den delen, bra – dag som någon annan.

Glömma bort ditt ”varför”

Jag skulle säkert kunna ösa den här typen av tips över dig och andra egenföretagare. Och jag läser lika många tips varje vecka på olika nyhetssidor, bloggar och andra håll på nätet.

Men det allra viktigaste, som jag själv rotar mig i när saker känns svajigt, är detta:

Så länge du vet varför du gör det du gör, kommer du alltid att hitta kraften att fortsätta en bit till på vägen.

Det klassiska TedTalk-klippet med Simon Sinek, där han pratar om att hitta sitt ”varför”, skulle jag kunna se hur många gånger som helst. har du inte sett det än, gå in och titta nu direkt. Och printa sedan ut min checklista ”Starta företag på 1 timme”, som du hittar gratis här nedanför.

DU bryr dig om människor. DU vill hjälpa människor att möta någon form av utmaning. Och DU har din kompetens som verktyg.

That’s really all there is to it…! 😉

–Lina

PS. Letar du efter ett bollplank att rådgöra med? Vill du prata prissättning, värdeskapande och utmaningar som egenföretagare? Kontakta mig så tar vi en kopp kaffe (på Skype går också bra) och pratar om det!

Ny som egenföretagare? Sluta genast med dessa saker. Normpsykologen Lina Bodestad
Är du redo? Ladda ner min gratis checklista ”Starta företag på 1 timme”

One Response

  1. Conny westh skriver:

    Strålande tips för entreprenörer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.