Normer – så utmanar du dem med ett hemligt verktyg

Normer – så utmanar du dem med ett hemligt verktyg

Normer - bra, dåligt, härligt, farligt? 6 frågor och svar från psykologen - Bodestad Psykologkonsult

Normer – vad är de bra för, egentligen? Behöver vi dem? Hur påverkar de oss? Och vad händer när vi bryter mot dem? Det är min fasta övertygelse att en del av den psykiska ohälsa vi ser i dagens samhälle, beror på olika normer som blivit för snäva . Och jag är också övertygad om att vi kan få fler människor att må bra och utvecklas, om vi bara vågar bredda och vidga våra normer.

Och det kan kännas svårt: men egentligen behöver vi bara ett enda hemligt verktyg. För att få tillgång till det, måste vi först besvara några frågor.

Beredd? Nu kör vi!

Varför behöver vi normer?

I grunden är normer något bra, som vi människor behöver för att överhuvudtaget kunna leva tillsammans i någon form av civiliserade samhällen. Att stå i kö i mataffären eller hålla till höger i rulltrappan är typexempel på normer som underlättar vardagen i ett komplext samhälle.

En norm är i grunden oftast något bra – något som underlättar, skapar gemenskap och sammanhang och som gör tillvaron förutsägbar. Och förutsägbarhet är bland det bästa vi människor vet. Därför ogillar de flesta av oss faktiskt förändring – hur öppna och nyfikna vi än utger oss för att vara. Men det där får vi avhandla i ett annat inlägg.

Varför behöver vi prata om normer?

Om normer är något bra och något som gör att saker och ting i våra mänskliga samhällen fungerar smidigare – kan vi då inte bara låta normerna finnas där, som guider och vägvisare? Och visst, absolut – ofta fungerar detta jättebra och helt obemärkt.

Men det finns inte bara möjliggörande normer, utan även begränsande normer, som gör att människor hamnar utanför. Som gör att vissa människor känner: ”jag passar inte in”. Och detta riskerar att i värsta fall leda till ohälsa.

Att ständigt känna sig utanför eller missförstådd kan vara oerhört tärande, även om utomstående kan uppfatta att det handlar om obetydliga småsaker, som ordval, blickar eller små kommentarer.

Som vi konstaterade i det här inlägget är normer oftast osynliga för dem som ryms inuti dem – och det får ofta konsekvenser att bryta mot en norm. Just därför är det viktigt att vi, åtminstone ibland, påminner oss själva om att normer också är föränderliga. Att de kan omförhandlas och vidgas, så att fler människor kan bli inkluderade.

Vill du lära dig mer om normer rekommenderar jag såklart min bok ”Farliga prinsessor och ljuva monster – om normutmanande föräldraskap”. Kan läsas av alla norm-nyfikna, även om du inte själv har barn.

Vad finns det för risker med snäva normer?

Risker med snäva normer är bland annat att människor:

  • Går miste om intressen, sociala relationer, studier, yrkesval och mycket annat. För att man upplever sig inte passa in eller tillhöra en viss grupp.
  • Känner sig osynliga. Om jag aldrig ser eller hör personer som liknar mig på min arbetsplats, på TV, i reklam, i radio, på bussen eller någon annan stans i offentligheten, kan det skapa en känsla av att ”sådana som jag finns inte, eller får inte synas”.
  • Känner skam. Om jag exempelvis identifierar mig som kvinna, men inte upplever att jag har de intressen eller attribut som en kvinna förväntas ha enligt normen, kan jag undra vad som är fel – och i värsta fall uppfatta att det är mig det är fel på.
  • Drabbas av psykisk ohälsa. Att ständigt känna att man inte passar in, måste förställa sig, anstränga sig bortom sina egna gränser, spela en roll eller göra saker man inte trivs med, kan vara oerhört tärande för en människa och kan leda till ohälsa.

Vi har alla idag en mängd olika normer att förhålla oss till. Och ju fler normer vi har att följa, desto större blir risken att inte passa in eller leva upp till någon av alla dessa normer.

Hur kan jag bli mer medveten och norm-utmanande?

Att börja få syn på normer, och ifrågasätta dem, kan kännas både svårt, jobbigt, skrämmande.

Var ska jag börja? Hur gör man? Vad säger man? Och kommer inte folk att tycka att jag är rent ut sagt skitjobbig, som plötsligt börjar ifrågasätta saker till höger och vänster?

Jag förstår att det kan kännas så. Men faktum är att det inte alls behöver vara svårt eller krångligt att börja bli lite mer norm-utmanande i sin vardag.

Det enda du behöver är egentligen ett par norm-glasögon.

Så utmanar du normer - med ett hemligt verktyg

Världen genom normglasögon – se normer med nya ögon

Ett par glasögon som du sätter på dig – inte hela tiden varje dag, men någon gång då och då. Och när du sätter på dig de här glasögonen, kan du börja ställa frågor som du inte har ställt förut (och kanske ingen omkring dig heller).

Varför är det på detta viset? Vem har bestämt det? Vem gynnas, vem missgynnas? Hur skulle vi kunna göra istället, så att fler blev inkluderade?

De här enkla frågorna kan man lägga som ett filter ovanpå nästan allt. Och jag lovar dig – när du väl börjar, är det lätt att bli fast. Plötsligt har du förvandlats till en norm-detektiv, som nosar upp och undersöker normer i stort och smått.

Och jag lovar dig en sak till – att prata om normer är något som engagerar och berör. Vissa blir arga, andra blir rädda. Några går igång så att det bara gnistrar i ögonen. Men få lämnas helt oberörda.

Förändring kräver att jag gör något annorlunda. Att jag säger, tänker, känner, vill något annorlunda. Det kräver att jag blir berörd, att jag får syn på något och börjar förstå.

Börjar förstå, så att jag kan börja förändra.

–Lina

PS. Blir du nyfiken på hur jag som normpsykolog och certifierad normingenjör via Add Gender använder mina egna normglasögon? Kontakta mig, så berättar jag mer. Och vem vet – tillsammans kanske vi kan få syn på något som förändrar allt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.