Nätmobbning: 4 saker du som förälder borde veta

Nätmobbning: 4 saker du som förälder borde veta

Att inte få likes: 4 saker du som förälder borde veta om nätmobbning (och 4 saker du kan göra)

Internet och sociala medier är en enorm lekplats, och liksom på vanliga lekplatser förekommer det mobbning. Idag skriver jag om 4 saker du som förälder bör känna till om nätmobbning.

Visste du att den genomsnittlige Facebook-användaren har över 100 vänner? Det betyder att när du lägger upp en bild på Facebook, är det samma sak som att gå runt med bilden på ett plakat och visa upp den för över 10 000 personer – lika många som det bor i hela Bengtsfors kommun. Det skulle inte många göra, men på nätet sprider vi våra bilder, tankar, åsikter och senaste middagstallrikar hejvilt omkring oss. Ofta utan särskilt mycket eftertanke. Och detsamma gäller våra barn och unga.

Med jämna mellanrum hamnar jag i diskussioner med andra vuxna kring hur våra barn och unga egentligen har det i sociala medier, spelcommunitys och på andra mötesplatser på nätet. Det pratas om nätmobbning. Näthat. Nät-troll.

Ganska snart börja många vuxna att oja sig och komma med förbundstankar som ”Borde vi inte bara stänga ner alltihop?” eller ”Mitt barn ska minsann inte få ha Facebook förrän hon är 25 år!”.

Och visst, absolut, jag förstår tanken. Du är rädd om dina barn och vill skydda dem. Inget som helst konstigt med det.

Men liksom i många andra sammanhang, är ett förbud sällan verksamt mot roten till ett problem. Här är istället några saker du som vuxen bör känna till – och några saker du kan göra – för att ditt barn ska ha det bra både på nätet och i ”verkligheten”.

För ditt barn kan nätet vara det viktigaste sociala forumet

Att barn och ungdomar använder nätet och sociala medier i större utsträckning än oss i tidigare generationer, har väl inte undgått någon. Det kommer alltid något nytt i flödet, som alltid är vaket och i rörelse, dygnet runt.

Om ett barn eller en ungdom spenderar mycket tid framför datorn eller mobilen, är det vanligt att vuxenvärlden reagerar och tycker att det är negativt och måste åtgärdas snarast. Man ”måste vara ute i friska luften” och ”träffa sina kompisar på riktigt också”, kan det heta, från välmenande vuxna.

Men faktum är att nätet – sociala medier, spel och andra communities – är den viktigaste sociala arenan för många ungdomar idag. För en tonåring som är lite tillbakadragen och tycker att sociala kontakter är både knepiga, jobbiga och meningslösa, kan en spelvärld, där man delar intressen och gör saker tillsammans, vara en välkommen tillflyktsort.

Just det, en tillflyktsort – ett ställe man flyr till, för att man trivs bättre där. Inte konstigt då att man som tonåring blir både ledsen, upprörd och säger emot när ens förälder för femtioelfte gången säger åt en att ”stänga av det där löjliga spelet och gå ut en stund i friska luften”.

Jag menar, tänkt dig själv att du var i en liknande situation – satt på en mysig restaurang och åt din favoriträtt kanske. Tillsammans med ett par goda vänner du inte träffat på ett tag. Och så plötsligt kommer någon och tänder upp ljuset och säger att ”nehej, nu måste alla ut i friska luften!”.

Inte skulle du bli jätteglad?

Att inte få likes: 4 saker du som förälder borde veta om nätmobbning (och 4 saker du kan göra) - Normpsykologen

1 av 3 unga är utsatta för någon kränkning på nätet

Enligt Friends Nätrapport har var tredje ungdom utsatts för kränkningar på nätet. Tjejer blir oftare utsatta i sociala medier medan killar oftare drabbas i spel. Detta beror främst på var tjejer respektive killar befinner sig på nätet, var de umgås mest.

Den vanligaste formen av kränkningar är elaka kommentarer eller sårande meddelanden. Men det är även vanligt att känna sig utanför i den sociala gemenskapen på nätet. Att inte få några likes, eller bara några få, medan kompisarna får tio- eller hundratals, kan bli en tydlig markering.

Bara varannan som blir utsatt berättar det hemma

Bara drygt varannan ungdom som blir utsatt för nätmobbning eller kränkningar på nätet, berättar detta för någon vuxen hemma. När jag frågar ungdomar om varför de inte vågar prata med vuxna hemma om vad som händer på nätet, är ett vanligt svar: ”jag är rädd att de ska ta mobilen eller datorn ifrån mig”. Unga är rädda att vuxna ska ta ifrån dem mobilen eller datorn, vilket skulle göra att de hamnade utanför sin sociala gemenskap. Istället för att riskera detta, väljer därför många att vara tysta.

Givetvis finns även andra orsaker, som skam, rädsla för att mobbningen ska förvärras eller oro för att föräldrar och andra vuxna ska bli arga. Kanske blir man utsatt för kränkningar i ett forum där man vet att man egentligen inte får vara. Viktigt är i alla fall att konstatera att långt ifrån alla barn och ungdomar som råkar ut för saker på nätet berättar det spontant hemma.

Nätmobbning börjar nästan alltid i ”verkligheten”

Det är lätt att som vuxen tro att mobbning och kränkningar i sociala medier är ett nytt fenomen och att våra barn var mycket mer skyddade från mobbning förr i tiden. Vuxna har ofta även en missuppfattning om att det främst handlar om anonyma kränkningar från okända ”troll”.

Men faktum är att de allra flesta unga som blir utsatta för kränkningar på nätet, blir utsatta av någon de redan känner. Någon som går i samma klass, på samma skola eller spelar i samma fotbollslag. Och vanligen har mobbning och kränkningar redan förekommit på skolgården eller i omklädningsrummet innan de uppstår på nätet.

Nätet, sociala medier och spel är bara en arena, ett medium – inte en egen värld skild från ”den verkliga” världen. För barn och ungdomar idag är nätet och ”verkligheten” samma sak.

Att inte få likes: 4 saker du som förälder borde veta om nätmobbning (och 4 saker du kan göra) - Normpsykologen

Förebygg nätmobbning – tips till föräldrar

Så – vad gör man då? Gå vidare till det här inlägget om 4 tips kring vad du som vuxen kan göra för att förebygga och hantera nätmobbning och kränkningar på nätet. Jag avslutar med ett kort tips för att väcka samtalet kring hur vi är mot varandra på nätet.

Praktisk övning om nätmobbning

Nästa gång du får en stund att prata med ett barn eller en tonåring i din närhet – pröva att dela med dig först, innan du börjar fråga. Visa din senaste bild på Facebook eller Instagram och berätta lite om var, när och i vilket sammanhang den togs. Om barnet visar intresse, leta upp andra bilder eller statusar och diskutera. Kanske har du läst en spännande nyhet eller sett ett roligt klipp?

Vem vet, kanske hamnar ni i en jättespännande diskussion – och lär er något nytt bägge två?

–Lina

PS. Vill du veta mer om hur föräldrar och skola kan jobba med kränkningar i spel och sociala medier? Jag håller utbildningar och workshops för skolor, studieförbund och föräldragrupper, även för barn och unga. Nyfiken? Kontakta mig så berättar jag mer!

One Response

  1. […] det här inlägget om nätmobbning och kränkningar på nätet, skrev jag om fyra saker som vuxna borde känna till vad gäller […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.