Kränkningar på nätet: 4 tips till dig som vuxen

Kränkningar på nätet: 4 tips till dig som vuxen

kränkningar på nätet: 4 tips till dig som vuxen

I det här inlägget om nätmobbning och kränkningar på nätet, skrev jag om fyra saker som vuxna borde känna till vad gäller kränkningar på nätet. Nästa frågar blir ju vad jag som vuxen kan göra för att minska risken för att mitt barn far illa på nätet? Här kommer fyra tips.

Tips mot kränkningar #1: bygg en tillitsfull och respektfull relation med ditt barn

Jag är ledsen, men hade du förväntat dig en quick fix, en enkel grej att göra nu direkt – då måste jag göra dig besviken. Att hjälpa ditt barn att navigera på livets farvatten, kräver en relation av tillit och respekt från start. Har du en god relation med ditt barn från början, blir det lättare att tillsammans närma sig det som är jobbigt, skamfyllt eller hemskt.

Ditt barn behöver känna att hen kan lita på dig och att du kommer att göra ditt bästa för att förstå och hjälpa. Även om ditt barn gjort något som du i första läget kommer att blir arg över.

Tips mot kränkningar #2: visa intresse – utan att snoka

Att ha en god och tillitsfull relation till sitt barn, innebär ju även att visa intresse. Att fråga hur dagen har varit, vad barnet tycker om, vad som gör barnet glad, vilka barnets vänner är och vad de tycker om att göra ihop. Precis som du frågar din partner eller dina vänner, frågar du (troligen) redan ditt barn om såna här saker när tillfälle ges. För att visa intresse, visa att du bryr sig, lära känna ditt barn ännu mer och följa med i vad som händer i ditt barns liv.

Men det händer att föräldrar och andra vuxna inte nöjer sig med att fråga sina barn eller prata med dem, utan även börjar ”snoka”. Det kan börja oskyldigt, som att kika igenom barnets mobil när hen är på toa, eller titta över axeln när barnet sitter och spelar på sitt rum.

Men det kan också fortsätta i större skala, som att kräva att få lösenordet till barnets konton på sociala medier och sedan övervaka alla inlägg, kommentarer och bilder.

Barn, och framför allt ungdomar i tonåren, har en egen integritet och vi föräldrar har aldrig rätt att veta allt. Självklart ska vi göra allt vi kan för att skydda våra barn, inom rimliga gränser. Men ibland får vi väga personlig integritet mot risk för att bli utsatt.

Och jag är verkligen den förste att medge att gränsen mellan att ”visa intresse” och att ”snoka” är hårfin och att det finns en gråzon däremellan. Men en tumregel kan vara att ställa dig själv frågan: ”hade jag varit okej med att någon vuxen i min närhet hade gjort samma sak mot mig?”

Tips mot kränkningar #3: värna ditt barns egen integritet

Jag skruvar olustigt på mig lite grann varje gång jag ser en förälder lägga upp en bild på ett äldre barn på nätet, där det är uppenbart att barnet inte blivit tillfrågat om detta är okej. Absolut, jag har själv lagt upp ett litet antal bilder på min egen dotter på Facebook utan hennes samtycke (hon är i skrivandets stund 1,5 år). Och det är möjligt att hon en dag kommer att vara vansinnig på mig för det. Men jag är mycket noga med vilka bilder jag lägger upp, hur ofta och vilka som kan se dem.

En viktig sak att minnas när det gäller nätet och sociala medier, är att du i princip aldrig kan ta bort något du en gång lagt upp. Bara för att du plockar bort en bild från Facebook, betyder det inte att flera personer laddat ner eller kopierat bilden. Och skulle kunna sprida den över hela världen, teoretiskt sett.

Tips mot kränkningar #4: var en god förebild själv

Detta är självklart det allra viktigaste tipset. Barn gör som vi gör, inte som vi säger. Och om vi vuxna verkligen vill göra skillnad i våra barns liv och bidra till ett öppnare, varmare och mer inkluderande klimat, både på nätet och i ”verkligheten” – då måste vi ju börja med oss själva.

När vi vuxna helt öppet inför hela världen bråkar, pratar skit, förtalar varandra, hotar och skriver rasistiska, sexistiska eller andra kränkande saker – då signalerar vi samtidigt till våra barn och unga vad som är okej.

Och samtidigt gäller det omvända – ju mer inkluderande vi vuxna är på nätet, desto mer bidrar vi till att skapa forum och arenor där både barn, ungdomar och vuxna kan trivas och dela med sig tillsammans. Risken för att nätmobbning och kränkningar ska uppstå, minskar om vi aktivt jobbar för att skapa mer inkluderande forum.

Självklart har man rätt att uttrycka även starka och kontroversiella åsikter på nätet, precis som överallt annars. Jag menar inte att nätet ska bli en hippie-hage av spirande grönska och harmoni. Tänk exempelvis på att att allt som är olagligt i ”verkliga livet” – hot, förtal, trakasserier, ofredande – även är olagliga på nätet. Att det finns saker som är okej, och saker som inte är det. Precis som alltid.

Ta hand om dig själv och dina medmänniskor. På nätet och utanför. Så kommer ditt barn sannolikt att göra detsamma.

–Lina

PS. Vill du läsa mer, rekommenderar jag att kolla in Friends Nätrapport som genomförs varje år.

One Response

  1. […] – vad gör man då? Gå vidare till det här inlägget om 4 tips kring vad du som vuxen kan göra för att förebygga och hantera nätmobbning och kränkningar på nätet. Jag avslutar med ett kort […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.