Introvert på jobbet? En guide och 4 snabba tips

Introvert på jobbet? En guide och 4 snabba tips

Introvert på jobbet - 4 tips - Normpsykologen, Lina Bodestad, Göteborg

Har du en kollega på jobbet som du aldrig riktigt verkar dra jämnt med? Som du hälsar artigt på i fikarummet, men inte känner särskilt väl och helst inte vill hamna ensam med på lunchen? Hur kommer det sig att ni hela tiden skaver lite grann mot varandra? Din medarbetare är ju trots allt en trevlig person, i grund och botten? En  förklaring kan vara att ni finns på varsin ände av en skala – en av er kan vara introvert och den andra extrovert. 

Detta inlägg har jag ursprungligen gästbloggat med på Ett gott arbetsliv.

Att vi människor är sociala varelser, det vet väl de flesta vid det här laget. Inte så konstigt, då, att vi idag har en ganska stark norm i samhället som säger att vi alla ska tycka om att umgås med andra och vara sociala. Vi tänker oss lätt att de flesta människor tycker om och uppskattar att vara sociala och umgås. Det är ju trots allt ofta både roligt, intressant och ganska mysigt att göra saker tillsammans, exempelvis på en arbetsplats. Ta en fika, diskutera senaste matchen eller utbyta erfarenheter av att ha snuviga barn. Utan kollegor skulle de flesta jobb vara ganska trista.

Och det är förvisso sant att vi människor är just sociala varelser. Men. Vi har inte alla samma upplevelse och samma behov av att umgås med andra.

Introvert eller extrovert – två personligheter i varsin ände av skalan

Idag finns det många som försöker hävda att de kan tala om vilken personlighet andra människor har, genom olika tester eller beskrivningar. (Säkert har du stött på den där boken med färgerna). Inom den psykologiska forskningen använder vi oss, sedan flera decennier tillbaka, ofta av modellen Big Five, som består av fem övergripande personlighetsdrag eller skalor.

Med hjälp av kliniska personlighetstester kan man med hjälp av Big Five se hur en människas personlighet ser ut jämfört med andras, utifrån dessa fem skalor eller personlighetsdrag. En av de fem skalorna är den ganska välkända introvert/extrovert-skalan, som jag tänkte prata mer om idag.

Extrovert – hämtar energi bland människor och intryck

I ena änden av den skalan hittar vi de extroverta. Detta är personer som inte bara trivs med, utan är helt beroende av, umgänge med andra människor. De behöver en mängd intryck för olika sinnen, ljud, liv och rörelse. Det måste hända saker hela tiden och det måste finnas tid och utrymme för både småprat och djupare samtal.

Den extroverte trivs bäst när hen är närmast översköljd av sinnesintryck och sociala interaktioner och kontakter. En stor firmafest, en hockeymatch på Scandinavium eller en konsert på en öppen utomhusarena i den ljumma sommarkvällen – då är vår extroverte vän (eller arbetskollega) i sitt esse.

Introvert – hämtar energi i sällskap av sig själva

I den andra änden av skalan hittar vi oss introverta. Detta är personer som, liksom jag själv, trivs bäst i det mindre sammanhanget och som helst av allt spenderar rejält med tid med att umgås med oss själva och våra egna tankar. Vi introverta behöver egentid för återhämtning och känner väl igen oss i uttrycket ”jag är inte ensam – jag är med mig själv”. Vi blir lätt överstimulerade och behöver tid och utrymme för eftertanke, reflektion och att ta in och smälta vad vi upplevt.

Läs mer: Shout it out or keep it in – om introverta och extroverta

Extroverte Erik och Introverta Irina

För att illustrera kan vi ta ett exempel med två medarbetare: den extroverte Erik och den introverta Irina. 

Erik är en glad prick som gärna pratar, skämtar och håller stämningen uppe på jobbet. Han ordnar after works och pratar gärna, mycket och länge under möten. Men Erik pratar inte sådär mycket för att han vill ta plats eller framhäva sig själv. Det beror bara på att Erik behöver prata för att tänka. Han måste formulera sina idéer högt för sig själv och få input från andra i teamet för att komma vidare.

När Erik och Irina arbetar tillsammans på någon uppgift, kan Erik tycka att Irina är långsam och omständig. Hon är även hemlighetsfull, tystlåten och Erik vet inte alltid vad han ska säga till henne när de har paus och väntar på kaffet. Om Erik ber Irina att fixa något som han vill ha hjälp med direkt, kan hon säga att hon behöver mer tid. Erik ser inte alltid riktigt varför det skulle vara nödvändigt, när man bara skulle kunna lösa det snabbt.

Irina tänker tyst

Irina tycker mycket om Erik, men upplever att det kostar henne mycket energi att umgås och arbeta med honom. I möten kan det ibland störa henne att han pratar mycket och tar tid och utrymme i anspråk. Irina själv är nämligen en person som behöver tystnad och lugn för att kunna tänka.Hon tänker inte bäst samtidigt som hon pratar, utan vill först formulera sina tankar i huvudet innan hon öppnar munnen.

Detta gör att Irina ibland inte hinner komma till tals, eftersom Erik ofta tenderar att ta upp talarutrymmet. Ett par andra extroverta medarbetare, som fungerar på samma sätt som Erik, bidrar också till detta.

När Irina och Erik jobbar tillsammans, tycker Irina att Erik ibland förhastar sig. Han tänker inte alltid igenom saker innan han sjösätter eller agerar på dem. Irina har vid fler än ett tillfälle fått ordna upp missförstånd som Erik skapat med andra medarbetare efter att ha kläckt ur sig något som inte var genomtänkt eller färdigarbetat.

Efter en dag med Erik behöver Irina en lång promenad för sig själv i skogen. Där återhämtar hon sig, samlar tankarna och formulerar idéer inför nästa dag.

Introvert på jobbet - 4 tips - Normpsykologen, Lina Bodestad, Göteborg

Umgänge och ensamhet – två bränsletankar med olika energi

För att vidare illustrera skillnaden mellan en extrovert och en introvert person, kan vi tänka oss att varje människa har två bränsletankar. En tank är fylld med umgängesbränsle och den andra med ensamhetsbränsle.

Hos extroverte Erik är umgängestanken jättestor och räcker lätt för en hel veckas musikfestival på en dansk leråker ihop med tiotusen andra. Ensamtanken, däremot, är liten och gör att Erik snart klättrar på väggarna om hans planer för fredag kväll blir inställda och han blir strandsatt själv hemma.

För Irina är det tvärtom – hennes umgängestank är väldigt liten och bränslet kan ta slut redan vid lunch en vanlig arbetsdag – tidigare än så om det varit intensiva möten på morgonen. Efter det går Irina på ångorna och behöver fylla på genom att vara ensam en stund för att orka med fler sociala interaktioner och intryck.

Irinas ensamtank är däremot nästan oändlig – en av hennes hemliga drömmar är att en gång vandra pilgrimsleden till Santiago de Compostela i Spanien, helt själv. När Irina är ute i skogen och vandrar eller sitter på bussen hem, umgås hon med sig själv och sina egna tankar. Få saker gör henne mer lättad än när en person hon bestäm träff med, ringer och avbokar samma dag. Då får hon bonus-tid, som hon kallar det.

Introvert eller extrovert – 4 tips för bättre möten

  • När du har möte på jobbet, be deltagarna att ha funderat på vissa av mötespunkterna i förväg. På så sätt hinner de introverta formulera sig och hitta sin egen ståndpunkt. De extroverta hinner snacka ihop sig med några kollegor om vad de tänker. När det är väl dags för mötet kan fler vara aktiva och delaktiga.
  • Ge introverta medarbetare utrymme att tänka tyst ibland, även under pågående möte.
  • Fördela gärna ordet i en ”runda” så att alla får komma till tals. Introverta personer lyckas inte alltid bryta in i diskussioner med extroverta som pratar i en strid ström.
  • Du som är introvert: jobba på att dela med dig av din inre tankeström till dina medarbetare ibland. Det ger bränsle åt konversationen och uppskattas av extroverta medarbetare som har större behov av stimulans utifrån.

Praktisk övning: fundera och skriv ner vilka av dina medarbetare som du tror är mer extroverta och mer introverta. Hur är du själv? Vilka är mest och minst lika dig på din arbetsplats?

Är du nyfiken på att veta mer om personlighet, introverta och extroverta? Kontakta mig så berättar jag mer – och vem vet, kanske bokar vi in en föreläsning eller workshop på just din arbetsplats?

–Lina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.