Hållbarhet – så bidrar vi till en mer hållbar samtid

Så jobbar vi med hållbarhet på Normpsykologen

”Jämställdhet mellan kvinnor och män är en förutsättning för en hållbar och fredlig utveckling. Jämställdhet handlar om en rättvis fördelning av makt, inflytande och resurser.” Så inleds texten till det femte målet i FN:s Agenda 2030, där jämställdhet är ett av de sjutton hållbarhetsmålen.

Med andra ord: att jobba med jämställdhet är att jobba med hållbarhet. På Normpsykologen strävar vi efter att leva hållbart och göra hållbarhet i vardagen. Här är några exempel på hur.

Ekologisk hållbarhet

RESOR

Vi väljer cykel för kortare resor och tåg som förstahandsval på längre resor. Eventuella flygresor klimatkompenserar vi.

MAT

Vi äter vegetariskt sex dagar i veckan (seriöst, alla som vill äta mer grönt borde testa ”köttfönster”). På jobbresor, konferenser och liknande äter vi bara vegetariskt.

ORGANISATIONER

Vi är medlemmar i Naturskyddsföreningen.

EL

Huset där vi bor, där vi också har vårt kontor, har grön el från Göta Energi.

Hälsomässig hållbarhet

JOBBA LAGOM

Det är viktigt för mig att göra vad jag kan för att vidga normen för hur ett arbetsliv ser ut. Tyvärr har jag träffat så otroligt många människor som gått igenom utbrändhet, en av vår tids stora folksjukdomar. Jag vill vara en motvikt.

#CHALLENGETHEOFFICENORM

Genom att utmana 9-till-5-normen, vill jag visa på att ett annat arbetsliv är möjligt. Ett arbetsliv där både jobb, återhämtning, rekreation, träning och tid för familjen får plats. Ett mer hållbart arbetsliv.

YOGA OCH MEDITATION

Jag använder mitt friskvårdsbidrag till meditationsappen Headspace och använder även appen Down Dog för att göra yoga så ofta jag kan.

Har jag missat något? Hör av dig och tipsa!

Social hållbarhet

VARA GENERÖS

Jag vill få fler människor med mig in i en verklighet där 9-till-5-anställningen inte är norm. Därför är jag så generös jag kan med tisp, vägledning och pepp till andra företagare.

GO LOCAL

Att välja småskaligt och lokalt är ett sätt för mig att ”rösta med mina pengar”. Mycket av min inredning har jag exempelvis köpt direkt av konstnärer och designers på Instagram.

PRATA OM DET

Konversationen om ett meningsfullt arbetsliv, om psykisk hälsa, stress och hållbarhet, den måste pågå hela tiden. Jag gör vad jag kan för att hålla det samtalet ingång.

SOCIALT KAFFE

Jag köper kaffe från Rutasoka, ett socialt företag som använder delar av sina intäkter till att bygga kvinnokliniker i Kongo. Och de gör såklart svingott kaffe också.

Ekonomisk hållbarhet

STRÄVA EFTER ANNAT

Jag vet, jag vet. Det är ett superstort privilegium att kunna ”tänka på annat än pengar”. Men jag tror verkligen att en hållbar framtid helt enkelt måste vara centrerad kring något annat.

SPARA HÅLLBART

Jag månadssparar bland annat i Framtidsfeministens sparbox på Aktieinvest.Den investerar bara i jämställda bolag – och har, surprise, fullkomligt krossat index hela vägen hittills.