Hållbar höst: så lyckas du med 4 ingredienser

Hållbar höst: så lyckas du med 4 ingredienser

Hållbar höst: så lyckas du med 4 ingredienser - Normpsykologen Lina Bodestad

Hållbarhet. Under våren och sommaren har detta ord smugit sig in i mitt huvud allt oftare. Den takt vi håller just nu, bränner ut både oss själva och jordklotet snabbare än någonsin. Så hur kan vi göra för att få en mer hållbar och lustfylld höst?

När jag tänker på hållbarhet, menar jag inte enbart ekologisk mat och miljövänliga bilar. Jag menar människor som håller. Människor som lever liv som håller. Människor som orkar i längden – och allra helst mår bra längs vägen.

Tyvärr är vi många som idag lever på helt motsatt sätt. Idealet är att vara produktiv och göra nytta, från sekunden vi vaknar till sekunden vi slocknar. Och hela tiden tänker vi att snart, snart ska det bli bättre. Snart ska jag få en lugnare period. Då ska jag minsann äntligen ta mig tid att…

Men så kommer den aldrig. Den där lugna perioden. Den där vi drömmer om, längtar efter, den som ständigt hägrar bara en liiiten bit bort.

Idag bloggar jag därför om 4 ingredienser du kan blanda in i ditt liv i höst, för att mixa upp det där eviga rännandet. För att mixa in lite mer lust och lek, mitt i all grå vardag och allt ekorrhjuls-snurr.

Det tror jag att vi alla behöver. Och det är mestadels helt gratis.

Skapa en hållbar höst genom att rösta med magen

De senaste åren har jag jobbat mycket på min egen integritet. Som före detta duktig flicka är jag sedan tidigt van vid att anpassa mig. Vara andra till lags. Kompromissa. Så mycket att jag ofta glömt bort vad jag själv vill, vad min egen kompass säger.

Det fina med våra inre kompasser är att de är på, hela tiden. De talar om för oss vad vi ska söka oss närmare mot och vad vi ska dra oss undan från. De kommunicerar oavbrutet. Men vi väljer ibland att inte lyssna.

Min första uppmaning till dig inför hösten är därför att lyssna lite mer på den där viskande rösten i magen. Vad är den sugen på, vad blir den glad av? Vad skulle den göra om ingen såg eller visste? Vilka dumheter vill den dra iväg dig på, när du egentligen har månadens första arbetsplatsträff på jobbet?

Njut av något vackert

Den andra ingrediensen för en hållbar höst, är att ge lite ny näring åt dina sinnen. Älskar du konst? Besök närmsta galleri eller konsthall – eller någon konstsida på nätet, om du inte bor i en storstad.

Är du ett designfreak? Dyk ner i Pinterest eller Instagram och låt ögonen fröjdas av inredning, möbler, smycken, kläder eller vackra naturvyer. Musikjunkie? Öppna Spotify och välj en av dina absoluta favoritlåtar, nu på studs.

Och så vidare. Själen ska ha sitt, liksom maten och sömnen, för att vi ska må bra och trivas.

Skapa något vackert

Om du känner dig inspirerad efter att ha googlat badrumsinredning eller lyssnat igenom sextio nya låtar på Spotify, kan du ta nästa steg och knåpa ihop något själv. Och nej, det måste inte bli något mästerverk i någon form. Skapa för att det är lustfyllt, inte för att någon påhittad jury ska ge dig ett imaginärt betyg.

Rita en ful teckning med alla barnens kritor. Plinka på en gitarr eller en tamburin. Skriv en dikt. Ta ett foto med mobilen, på något du tycker är fint. Skapa något som ger dig flow, där du glömmer tid och rum.

Utmana dig på ett lekfullt sätt

Om du, efter att ha börjat skapa fula teckningar eller fotografera trädgårdsblommor i motljus, känner att du vill utmana dig själv ytterligare lite till – gör det! Hitta en utmaning i höst som känns lustfylld och lekfull.

Det måste varken ge diplom, högskolepoäng eller landa dig en bild i lokaltidningen. Men det måste vara en utmaning som får det att pirra i magen på dig.

Själv har jag signat upp mig på improvisationsteater i höst. Jag har älskat teater sedan jag gick i lågstadiet hemma i Värnamo och gjorde min första roll som en av de sju dvärgarna i Snövit. Och skrev min första autograf ute på skolgården. En av mitt livs höjdpunkter, so far.

Så…vad drömmer du om att göra i höst, för att fylla den med mer lust och mindre grådask? Kommentera gärna här nedan, eller leta upp mig på Facebook eller LinkedIn!

Du kan även ladda ner min Self Care Calendar 2019 helt gratis från min Freebie-avdelning här på sidan.

Har du slut på idéer, och behöver lite guidning? Kontakta mig så tar vi ett telefonsamtal och snackar lite.

Jag önskar dig en hållbar och lustfylld höst!

–Lina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.