Boktips: 5 böcker till sommarläsningen i hängmattan

Boktips: 5 böcker till sommarläsningen i hängmattan

Sommarläsning: 5 boktips för hängmattan

Känner du också för att göra en ”mobil-detox” i sommar och ägna dig åt att läsa lite vanliga, hederliga böcker istället? Här bjuder jag på fem boktips som betytt mycket för mig.

Nyligen har det än en gång slagit mig hur otroligt förslavad jag är under min smartphone. Jag, liksom väldigt många av oss, stirrar ner i skärmen och låter ögonen rulla över sociala mediers ”infinite scroll” långt fler timmar än vad jag egentligen vill. Därför har jag bestämt mig – i sommar blir det mobil-detox med fokus på analog läsning istället.

Eftersom jag inte är ett särskilt stort fan av förbud, höga krav och orimliga regler, kommer jag att använda mobilen en liten stund varje dag. Men mycket av tiden jag idag ”slösurfar” vill jag istället lägga på att läsa böcker. Allra helst sådana i papper.

Här kommer 5 boktips på böcker som betytt mycket för mig – på olika sätt. Kanske hittar du en ny favorit till hängmattan?

Feministklassikern: A room of one’s own av Virginia Woolf

En klassiker bland feministiska texter, som står sig oerhört väl såhär nästan hundra år senare. Woolf är knivskarp, rolig och sätter fingret på något som, likt en röd tråd genom historien, hållit kvinnor och icke-män tillbaka. Nämligen avsaknaden av ett eget rum, både bildligt och bokstavligt. Ett eget utrymme att skapa, reflektera, konstruera, planera.

Än idag gör kvinnor i heterorelationer nästan en timme mer obetalt hemarbete än män, medan männen har nästan fyra timmar mer fritid i veckan (källa: SCB:s senaste tidsanvändningsundersökning). Vad gör det med oss, att inte få det där egna utrymmet?

Boken finns på svenska och engelska hos exempelvis Bokus eller Adlibris.

Skönlitterära dolda pärlan: Norrtullsligan av Elin Wägner

En pralin till bok som också har närmare ett sekel på nacken, men även denna håller oerhört bra även i modern tid. Boken handlar om en grupp unga kvinnor som delar en lägenhet i Stockholm och skildrar deras vardag med slitiga sekreterarjobb, sociala sammankomster och existentiella diskussioner över många glas rödvin.

Någon beskrev den som ”en Sex and the City från förra sekelskiftet”. Välskriven och rolig. Perfekt för hängmattan!

Boken finns bland annat hos Bokus och Adlibris.

Boktips för den normintresserade: Delusions of gender av Cordelia Fine

Om du söker något mer teoretiskt att bita i när hjärnan kanske har lite mer ork, rekommenderar jag varmt denna superspännande och intressanta bok. Fine djupdyker i forskning, myter och föreställningar kring det här med ”könsskillnader” – och finner att frågan är mycket mer komplex än de svartvita kategorier den ofta förenklas till.

Visste du exempelvis att om du ber en grupp människor att fylla i ett formulär om hur intresserade de är av datorvetenskap, och rummet de sitter i när de fyller i formuläret bär spår av en stereotypt manlig datornörd – ni vet, pizzakartonger, Jolt-colaburkar och Star Trek-posters – kommer kvinnorna att skatta sig som mindre intresserade än männen?

Om du blev nyfiken på att läsa mer om detta, är Delusions of gender boken för dig. Boken finns på engelska hos bland annat Bokus och Adlibris.

Boktips för egenföretagaren: Rework av Jason Fried

Om jag bara ska nämna en enda bok som betytt något för mig i min roll som egenföretagare, är det denna. Rework, av gänget bakom workflow-verktyget Basecamp, ställer många myter och föreställningar på ända.

Nej, du blir inte mer effektiv av att ”jobba jättejättemycket”. En budget är aldrig mer än en gissning. Du måste inte ha som mål att bli femtusen anställda i ditt företag. Gör din grej. Bli så stor du vill bli. Låt myterna förbli myter och tro inte på allt du själv tänker.

Boken finns på engelska på Amazon.

Boktips för dig som är förälder: Farliga prinsessor och ljuva monster – Lina Bodestad

Jag kan ju inte gärna ge boktips utan att nämna min egen: boken jag skrev för att den saknades och för att jag själv behövde den. I Farliga prinsessor och ljuva monster – om normutmanande föräldraskap blandar jag psykologi och forskning kring genus med konkreta tips och handfasta råd.

Hur bemöter jag släktingar eller främlingar som verkar vara kvar på 1800-talet? Vad kan jag säga till min son när han ramlat och slagit sig, som inte spär på en skev mansroll? Hur ska jag egentligen tänka kring det här med kläder? Och vad är egentligen en genus-trappa?

Dessa och många andra frågor får du svar på i min bok. Nyfiken? Beställ ett signerat ex av boken här. Boken finns även på Bokus,, Adlibis och som e-bok på Nextory.

Har du något boktips inför sommarens läsning? Kommentera gärna här nedanför eller skriv på Facebook eller LinkedIn. –Lina

One Response

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.