Aktivitetsbaserad arbetsplats: 5 motargument (och ett smartare val)

Aktivitetsbaserad arbetsplats: 5 motargument (och ett smartare val)

Aktivitetsbaserad arbetsplats: 5 motargument (och ett smartare val) - Lina Bodestad, Normpsykologen, Göteborg

Fler och fler arbetsgivare inför idag olika varianter av ”aktivitetsbaserad arbetsplats” för sina anställda. Framför sig ser man en mer öppen, kreativ och bubblande arbetsplats – som kostar mindre, eftersom fler arbetstagare får plats på samma yta. Men är det verkligen enbart en bra idé? Psykolog Lina Bodestad ger 5 motargument – och kommer med en alternativ lösning.

På en aktivitetsbaserad arbetsplats finns inga traditionella kontor. Istället har man olika arbetsytor som anställda kan röra sig mellan för att skifta arbetsställning, arbeta ensamma eller tillsammans och…ja, vara allmänt flexibla. Tanken kan vara god, och företagshälsobolaget Previa listar flera fördelar (och några nackdelar) med att införa en aktivitetsbaserad arbetsplats.

Men är det verkligen alltid en god idé? Sparar man sådär mycket pengar som man tror, och blir de anställda helt plötsligt mycket mer kreativa, sociala och spontana? Här listar jag 5 argument som talar mot att införa ett alltför flexibelt kontorslandskap.

1. Det skapar större osäkerhet och stress

Var ska jag sitta när jag kommer till kontoret imorgon? Kommer jag att kunna ta det där viktiga telefonmötet ostört? Hinner jag klart min viktiga rapport – tänk om den där pratsamma kollegan kommer förbi? Sådana frågor skapar snabbt onödig stress och oro.

Vi människor är trygghet-junkies- Och förutsägbarhets-junkies. Jag är inte flexibel, oavsett om jag skrev det högst upp i mitt CV när du anställde mig. Jag kanske tror att jag är det, och vill framstå som det. Men vi människor gillar upprepning och vanor.

2. Det försvårar för team att arbeta ihop

Som man bland annat konstaterade i den här studien, kan en aktivitetsbaserad arbetsplats leda till att teammedlemmar får svårare att hitta och hålla reda på varandra eftersom de plötsligt kan vara utspridda över byggnaden. När dina teamkamrater inte har fasta platser där du lätt kan hitta dem, kan det försvåra arbetet och kontakten ansikte-mot-ansikte. Därför är det viktigt att ett team redan är väl sammansvetsat innan en aktivitetsbaserad arbetsplats införs – eller får god tid att lära känna varandra.

3. Mindre nöjda med sin avskildhet och koncentration

Att inte ha ett eget rum eller åtminstone en egen avskärmad plats, gör att nöjdheten hos medarbetarna ofta sjunker och/eller är sämre på arbetsplatser med öppna och flexibla kontorslandskap. Fler ljud, mer rörelse och kollegor som lättare kan ”titta förbi” påverkar koncentrationen. Särskilt utmanande kan detta förstås bli för medarbetare som redan från början har svårare för att fokusera och koncentrera sig.

4. Ingen plats för familjefoton och diplom

Det kanske kan tyckas som en mindre viktig detalj att inte kunna sätta upp foton, hänga upp diplom och intyg eller ha en krukväxt på skrivbordet. Men forskning tyder på att medarbetares identitet kan påverkas negativt av att inte kunna ”boa in sig” och göra en arbetsplats till sitt revir, åtminstone på något litet och subtilt sätt.

5. Det kan skapa en mer sexistisk arbetsplats

Ett argument kring öppna och aktivitetsbaserade kontorslandskap som sällan lyfts fram, är att framför allt kvinnor riskerar att bli ännu mer utsatta. Den här studien visade till exempel att ett luftigt kontor med mycket glas och vidöppna ytor, gjorde att anställda kände sig tvingade att tänka mer på utseende och kläder. Kvinnor, som generellt är mer objektifierade i det offentliga rummet, kände sig särskilt obekväma med detta.

En annan risk med en öppen och aktivitetsbaserad arbetsplats är att det inte finns lämpliga utrymmen att dra sig undran, om man som medarbetare exempelvis känner sig utsatt, eller vill ha ett konfidentiellt samtal utan att alla hör. Något som bloggen FairyGodBoss tar upp i sitt inlägg ”5 ways your office’s open floor plan is surprisingly sexist”.

Vad är alternativet till en aktivitetsbaserad arbetsplats? Testa detta istället

Om jag som arbetsgivare börjar få kalla fötter och känner att ett annat alternativ kunde vara bättre – vad kan jag göra? Tja, vill du spara pengar och göra arbetet mer flexibelt finns en annan lösning:

Låt dina medarbetare jobba mer hemifrån.

Tror du att de kommer att sitta i pyjamas och kolla Netflix hela dagen? Då tror du fel (och har troligen en oförtjänt dålig tillit till dina medarbetare). Faktum är att studier som den här har visat att produktiviteten kan gå upp med 13% om medarbetare får jobba mer hemma. Dessutom underlättar det för medarbetare som har barn, vårdar anhöriga, har långt till jobbet eller har andra viktiga åtaganden.

Är du nyfiken på hur din organisation skulle kunna få en bättre psykosocial arbetsmiljö? Kontakta mig så bokar vi ett kostnadsfritt möte och undersöker vilka utmaningar ni har, och hur jag kan hjälpa er. Jag är leg psykolog med fokus på normer, inkludering och ett hållbart arbetsliv. — Lina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.